Bardzo, bardzo fajna pocztówka!
Na standardowych kartkach z Hong Kongu można znaleźć widoczki podobne do dolnego zdjęcia, czyli przedstawiające Victoria Harbour. Miejsce naprawdę ciekawe i bardzo fotogeniczne. Ale dużo lepiej prezentujące się w zestawieniu z innymi atrakcjami Hong Kongu.
Tsing Ma Bridge to ósmy co do długości most na świecie. Jego nazwa pochodzi od dwóch wysp, które łączy. Długość mostu wynosi 1377 metrów, szerokość 41 metrów. Most mieścić dwa pasy dla torów kolejowych oraz sześc dla transportu samochodowego. Piesi nie mają wstępu na most, tak samo z resztą zabronione jest parkowanie. Prace nad budową tego obiektu rozpoczęły się w 1992 roku, a skończyły oficjalnym otwarciem 17 kwietnia 1997 roku.
Golden Bauhinia Square to otwarta przestrzeń, plac w Wan Chai District, jednym z 18 dystryktów Hong Kongu. W centralnym miejscu znajduje się złota statua upamiętniająca powrót tego obszaru pod wpływy Republiki Ludowej Chin.
Peak Tower to kompleks rozrywkowo-handlowy, położony w pobliżu szczytu Victoria Peak. Budowla po ostatniej modernizacji ma osiem pięter plus taras widokowy na dachu.
Wielki Budda Tian Tian - waga 250 ton, wysokość 34 metry, poskładany z 202 kawałków brązu, 3 lata budowy, koszt 68 mln $! Fakty mówią same za siebie. Posąg znajduje się na wyspie Lantau, największej wyspie Hong Kongu.
Ngong Ping (360m) to wyżyna na wyspie Lantau. Na wzgórzu tym mieści się największy na świecie posąg Buddy, o którym pisałem przed chwilą. Na wyspę Lantau z centrum Hong Kongu można dostać się za pomocą metra, a podróż zajmuje około 40 minut. Potem już tylko kolejka linowa na szczyt wzniesienia.
Victoria Harbour to uformowany przez naturę port pomiędzy wyspą Hong Kong a Kowloon Penisula.
O Hong Kongu można by pisać długo i obszernie. Naprawdę ciekawe miejsce. Jeśli ktoś miałby problem ze znalezieniem ciekawszych informacji polecam bloga: Hong Kong - praktyka z IASTE.
Po polsku, ładnie, przejrzyście. Np. tutaj o Ngong Ping i Wielkim Buddzie.
Wielkie podziękowania dla Kury, Żywiciela i Przychówka.
Flaga Hongkongu |
0 comments:
Prześlij komentarz