niedziela, 1 maja 2011

Japonia #3 Sushi




Sushi (Nigirisushi) is a typical Japanese dish in which various ingredients, such as raw fish, are added to vinegar-flavored MESHI or boled rice. Consisting of many colorful varieties, it is widely enjoyed at seasonal events, at home, in box lunches, as an accopaniment for sake.

Trzecia kartka z mojej koperty przybliżającej kulturę i tradycję Japonii. Oryginalnie do sushi używano piklowanych ryb. Ale w czasie okresu Endo (1600-1868) dodawano już świeże rybie mięso. Warto pamiętać, że według definicji sushi to nie potrawa z surowej ryby. Takie uproszczenie dotyczy sashimi

widocznego na zdjęciu. Sushi to potrawa z ryżu oraz z octu ryżowego, która może, ale wcale nie musi zawierać rybę. Mięsne składniki najczęściej są surowe lecz nie jest to cecha charakterystyczna sushi.

Moja przyjaciółka z Japonii najbardziej lubi sushi, którego podstawą jest tuńczyk. Większość amatorów sushi również. Jednakże w wyniku coraz wiekszego popytu na sushi i inne potrawy z ryb, liczebność populacji tuńczyka białopłetwego zmalała o ponad 80%. Gatunek ten znalazł się na granicy wymarcia w bezpośrednim rezultacie przełowienia i nielegalnych, nieraportowanych połowów.Rządy przymykają jednak oko na proceder a interes kwitnie. Szacuje się że w połowie obecnego stulecia ten gatunek tuńczyka wyginie jeśli nic nie ulegnie zmianie.

Jakie rodzaje rybiego mięsa pasują do sushi?
1. Łosoś     2. Tuńczyk  3. Węgorz - ale zawsze gotowany, nie jest łatwo go odpowiednio przyrządzić do sushi   4. Makrela     5. Krewetki    6. Ośmiornica
Trzeba pamiętać, że dobra ryba to klucz do sukcesu. Musi być świeża.


Z medycznego punktu widzenia sushi jest jak najbardziej wskazane. Należy do potraw niskokalorycznych, ma wysokie wartości odżywcze, jest bogate w witaminy oraz kwas Omega 3.
Smacznego!

0 comments:

Prześlij komentarz