czwartek, 29 marca 2012

Japonia #51 Marynowana ikra dorsza jako specjał regionu (Gotochi Card)


Mentaiko
to specjał prefektury Fukuoka. Ikra dorsza, marynowana czerwonym pieprzem, bardzo ostra - nie jest to potrawa typowa dla Polaka z pewnością. Jej początki wywodza się z Korei Południowej, skąd przywędrowała do Japonii po wojnie rosyjsko-japońskiej, wojnie, która toczyła się min. o terytoria koreańskie. Mentaiko zadomowiło się w Japonii, a szczególnie w prefekturze Fukuoka, o czym niech świadczy fakt, że stało się tematem pierwszej serii Gotochi Cards z tego regionu. Zapakowane 'marinated roasted cod', jak na obrazku u dołu, są głównym 'souvenirem' przywożonym z Fukuoki.

Mentaiko to bardzo pikantna specjalność. Lyo, od której dostałem tą pocztówkę użyła sformułowania: "Very spicy, but tasty". Dlatego zwykle Mentaiko podawane jest z ryżem, który znacząco łagodzi smak i tworzy całkiem harmonijną dopełniającą się całość z marynowana ikrą

Prefektura Fukuoka mieści się na japońskiej wyspie Kiusiu. Jest to zachodnia część kraju, Istotnym aspektem ekonomicznym są ogólnie niższe ceny niż w okolicach okręgu stołecznego Tokio. Z tych właśnie powodów prefektura jest celem japońskich firm zamierzających wkraczać na dalekowschodnie rynki zagraniczne.
Z perspektywy bloga Fukuoka to moja trzynasta prefektura w kolekcji. Do liczby 47 brakuje jeszcze bardzo dużo. Ale zbieramy dalej!




3 komentarze:

  1. spicy??? Ta dziewczyna musi miec super delikatne kubki smakowe. Dzieciom w szkole na lunch jest to podawane bez specjalnych ceregieli.

    I nie tylko nizsze ceny sa zaleta Fukuoki, czy calego Kyushu. Rejon ten po prostu ma duzo blizej do Korei czy Chin niz reszta Japonii i taniej jest stamtad wyskoczyc do Busanu niz do Tokio. I odpowiednio, z nizszymi cenami wiaza sie tez nizsze zarobki, co dla transplantow z innych rejonow Japonii jest czasem szokiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje dwa koty za komentarz.
    Miałem napisać też o położeniu geograficznym, ale mi się odechciało ostatecznie.

    Co do smaku Mentaiko - dobrze wiedzieć, że to nie takie ostre. Z informacji znalezionych w internecie i od nadawczyni wykreował mi się obraz bardzo, ale to bardzo ostrej potrawy.
    Kurcze, następne Gotochi na blogu to muszą być pierożki z Tochigi od Ciebie.
    Pozdrawiam D.

    OdpowiedzUsuń
  3. Heh, mentaiko znajdziesz tu wszedzie, sa mentaiko sosy do salatek, sosy do spaghetti, jest jako topping do pizzy, jako nadzienie do bulki tez widzialam.
    Mam wiecej tochigijskich gotochi dla ciebie ale jakos na poczte jeszcze nie doszlam. :(

    OdpowiedzUsuń